Ga naar hoofdinhoud

Improving brain tumor treatment decisions through a digital approach

Hoe kan een digitale tool neurochirurgen ondersteunen, zodat ze betere behandelbeslissingen maken bij patiënten met hersentumor, door het visualiseren van patronen van de big data uit MRI-scans?

Een nieuwe manier van besluitvorming bij behandeling van hersentumoren

Ondanks verschillende behandelmogelijkheden blijven prognoses voor patiënten met een agressieve hersentumor beperkt. Uitdagingen voor neurochirurgen bestaan uit het minimaliseren van operatietijd en bepalen waar chirurgische verwijdering van tumor-geïnfiltreerd hersenweefsel stopt.

Het PICTURE-project heeft als doel om betere voorspellingen te kunnen doen over welke behandeling het meest effectief zal zijn voor een individuele patiënt.

Het in kaart brengen en visualiseren van een grote hoeveelheid medische data

De grootste uitdaging voor mij als ontwerper was het begrijpen van de medische data. En zonder medische kennis is dat knap lastig kan ik je vertellen. Dankzij een onmisbare samenwerking met het team van neurochirurgen en PhD-studenten van het VUmc hebben we alle (bruikbare) data van een MRI scan in kaart gebracht.

Dit resulteerde in een set van 92 medische kenmerken. De kenmerken van de patiënt en standaard MRI’s van de hersenen worden gecombineerd om deskundige beslissingen voor biopsie, de groeisnelheid van de tumor, de locatie van de tumor en de overlevingstijd van de patiënt te analyseren.

Het eindproduct – een digitale interactieve tool

Alle verzamelde data heb ik samengebracht en gevisualiseerd in een interactieve tool. Met behulp van filters kunnen patronen in big data van MRI-scans gevisualiseerd worden, waardoor individuele patiënten vergeleken kunnen worden met patiënten met een vergelijkbaar ziektebeeld. Dit maakt het mogelijk om realistischere voorspellingen te doen.

Awards en nominaties

Ik ben ontzettend trots op het resultaat dat we tot nu toe bereikt hebben. Zo wonnen we onder meer een Zilveren en Gouden SpinAward en hebben we meerdere nominaties ontvangen.